Sevärdheter och utflyktsmål

Medeltida kyrkor, djur- och naturliv eller fornminnen? I södra Halland finns en rad sevärdheter och utflyktsmål.

Flammafallet & Bollaltebygget

Flammafallet är ett välbesökt turistmål i Knäred. Vid avsatser som är formade som trappsteg skapas det mäktiga vattenfallet. De som kommer hit passar ofta på att även gå till Bollaltebygget som är en 1700-talsgård i närheten.

Man har även byggt en funktionsanpassad stig som gör det möjligt för de flesta att njuta av Flammafallet och naturen där omkring.

Smedjeån

Finns intresse för lax bör ett besök göras i Hårsabäck (ligger vid Smedjeån). Här finns en laxtrappa där man kan se laxen vandra under stora delar av sommaren. I omgivningen finns även ett naturreservat med trevlig bokskog.

Fornminnen

I Lejeby finns Långdösen som är ett av de äldsta fornminnen som går att hitta i Halland. De stora stenarna anses ha förflyttats till Lejebyn för ca 4000 år sen för att då skapa en gravplats. För den intresserade finns även bronsåldershögar i närheten (Hov) samt Tvästenarna något mer österut.

Mellbystrand

Mellbystrand är Hallands mest kända badort vilket därmed även gör att badorten blir en av områdets mest besökta utflyktsmål. Sandstranden är 12km och här finns allt som behövs för en lyckad badsemester med olika boenden, restauranger, upplevelser och turistattraktioner.

Äldre kyrkor

I södra Halland finns ett flertal äldre kyrkor att besöka. Ränneslövs kyrka började byggas ungefär år 1150. Denna kyrka revs visserligen år 1871 varpå en ny kyrka byggdes upp. Men historian finns kvar i bland annat altaruppsatsen från 1769.

Även Skummelövs kyrka har anor från 1100-talet. Det som gör kyrkan unik är att det är en av de äldsta kyrkorna i Halland samt att man under renoveringar hittat ett flertal objekt med mycket lång historia.

Ännu en kyrka finns i Veinge. Grunden är från 100-talet, stentornet från 1600-talet och ett renoverat kyrkorum från 1950-talet. I interiören finns saker kvar från 1700-talet

Slott

För historiskt intresserade är det inte bara kyrkor som kan besökas. Ett besök på Skottorps slott kan varmt rekommenderas då detta är ett av de bäst bevarade slotten i emperiestil. Slottet byggdes upp under 1670-talet och invigdes 1680. Men det var mellan 1816 och 1828 som den fick den empiriska stilen som den har idag.

Hjorthägn

Vill du se hjortar på nära håll, lära dig mer om djuren eller kanske till och med äta upp dem? Åk till Ulvereds hjorthägn som ligger strax utanför Veinge. Här bjuds det på en helhetsupplevelse med både djur- och naturliv, restaurang, butik och service.

Om Sydhalland.se

Sydhalland.se har ingen koppling till kommunerna i Halland eller till regionen. Sidan publicerar enbart information och råd till boende och besökare till regionen.