Bostadsbrist förvärras i Halland

Den som just fyllt 18 och kunnat ställa sig i bostadskö kommer kunna få sin första hyresrätt till sin 28-årsdag. Så ser det i nuläget ut i de populära halländska kommunerna Varberg och Halmstad.

Bostadsbristen tros ha uppstått dom följd av en stor befolkningsökning till följd av många nyinflyttade invånare.

Rekordlånga bostadsköer i Hallands stora kommuner

Det finns fem kommunala bostadsköer i Halland. De två största, Varbergs och Halmstads, har väntetider mellan tio och elva år. Det är en orimlig tid att vänta på en bostad.

Bara sedan 2016 har väntetid på en hyresrätt i Halmstad ökat med ett och ett halvt år.

– Det är bristen på bostäder som är problemet. Det gör att antalet omflyttningar minskar och flyttkedjan går trögare. Vi ger vårt bidrag genom att bygga mer för att möta behovet, säger Dzejna Seta, marknadschef på Varbergs Bostad, till Hallands Nyheter.

I en bostadsbrist blir konkurrensen större. Se därför till att ha möjlighet att konkurrera ordentligt.

Kan bero på stor befolkningsökning

Invånarantalet i Halland växer i rasande fart, och då framför allt i de större orterna. Det handlar till största del om inflyttningar från andra landskap. Bostäderna börjar därför att bli en bristvara.

När konkurrensen är stor om hyresrätter är det lättare att köpa en bostadsrätt, om möjligheten finns. Läs mer om bolån på Låneguiden.se, för att få reda på vad som krävs och hur processen går till. 

Allra dyrast i Varberg och Kungsbacka

Den dyraste adressen för bostadsrätter i Halland är Valvikavägen. Beläget i det natursköna Getterön är kvadratmeterpriset cirka 58 393 kronor. Det motsvarar ungefär det genomsnittliga priset i centrala Göteborg.

Dyraste villorna finns på Örviksvägen i Kungsbacka, precis mot länsgränsen i norr. En villa där kostar i snitt 8 828 571 kronor. Liknande priser hittas mestadels i Stockholms mest attraktiva områden såsom Nacka eller Danderyd.

 

Om Sydhalland.se

Sydhalland.se har ingen koppling till kommunerna i Halland eller till regionen. Sidan publicerar enbart information och råd till boende och besökare till regionen.