Aktiviteter i Sydhalland

Sydhalland har en hel del att erbjuda sommarturisterna. Detta med allt från Sveriges längsta sandstrand till fantastiskt fiske och större evenemang. Det är ett område som tydligt lever på turismen och därmed även har formats efter detta.

Marknad

Den första fredagen i juni hålls Våxtorps marknad. En marknad som har en historia som sträcker sig bakåt till 1700-talet och som har blivit ett uppskattat inslag av både lokalbefolkningen och turisterna. Med knallar, uppträdanden, matstånd och lotterier kan alla i familjen hitta något spännande under Hallands största marknad. Utöver marknaden i juni genomförs även liknande marknad i september.

Passa även på att besöka något av regionens många caféer och restauranger under ditt besök på olika marknader. 

Kloster och kyrkor

De som är intresserad av historia kan hitta ett par kyrkor och kloster att besöka. Två av dessa ligger i Våxtorp. Smedjeryds kloster hittas precis i gränsen mellan Halland och Örkelljunga kommun. Detta kloster är fortfarande aktivt och är uppbyggt för att både innefatta ett kulturellt och ett andligt centrum. Här finns även konstnärskoloni samt försäljning av böcker.

Våxtorps kyrka hittas i nordvästra delarna av Våxtorp och är unik utifrån att den har en trappgavelstil. En stil som inte kan hittas på någon annan kyrka i Halland. De äldsta delarna kommer från 1200-talet men sedan dess har den både renoverats och byggts till. Bland annat finns ett träfunt som ställdes dit på 1700-talet samt predikstol från samma århundrande.

Sol och bad

Önskas sol och bad på semestern är det Mellbystrand som bör besökas. Orten ligger längst söderut i Halland och har en 12 kilometer lång sandstrand som därmed ger god plats för alla som vill bada, sola och njuta av strandlivet. På flera platser finns boende (exempelvis Strandhotellet) i nära anknytning till stranden.

Fiske

Utöver den långa stranden är Mellbystrand känt för fina fiskeområden. Ett alternativ är att söka sig till Lagaoset vilket är där Lagan har sin mynning. Ett annat alternativ är att åka med på fisketur till havs och prova på allt från havsfiske till att bara se på det djur- och naturliv som havet har att erbjuda.

Även i Laholm finns mycket fina fisketillfällen. Lagan slingrar sig igenom staden och här kan man fiska både öring och lax. Vissa anser att detta är det absolut bästa stället att fiska öring och en av de bästa platserna för att fiska lax.

Sport och motion

I Skummeslöv (längst söderut på Mellbystrand) ligger en av Sveriges största utomhusanläggningar för tennis. Tennisklubben har totalt nio grusbanor och är öppen för spel från i slutet av april. Något medlemskap behövs inte för att spela här.

Om Sydhalland.se

Sydhalland.se har ingen koppling till kommunerna i Halland eller till regionen. Sidan publicerar enbart information och råd till boende och besökare till regionen.