Kontroversiell fiberutbyggnad i Halland

Utbyggnaden av fiber runtom i Halland kritiseras från många håll. Uppdraget gavs till IP-Only 2016, och på fyra år skulle man inkludera hela Halland i fibernätet.

Projektet var utlovat att vara färdigt till 2020, men ett år innan det är slut är det få som fått vad som lovats. Att bryta sitt kontrakt är dyrt, och det grävs dessutom på fel ställen och på fel sätt.

Värö-bor missnöjda med fiberutbyggnad

Ett av områdena som är missnöjda med IP-Onlys agerande är halvön Värö.

Expansionen var i teorin uppskattad, men i praktiken möttes den av kritik. En av motståndarna är Robert Thunberg, som är markägare och lantbrukare. Fiberbolaget behövde gräva på hans mark, men det var inget man brydde sig om att fråga förrän i sista sekund.

– De skulle borra sig in på mina marker, men det var inget de hade frågat. De kom på fredagen, och skulle börja på måndagen, berättade Thunberg för Sveriges radio.

På andra ställen visar det sig även att fiber grävts ner på andra platser än det var överenskommet. Vägar har grävts upp utan att åtgärdas och fibern ligger på somliga håll för grunt.

Tiden rinner iväg

Samarbetet mellan Region Halland och IP-Only påbörjades under 2016. Byggandet av fibernätet skulle vara klart 2020, men över halva tiden har gått utan att projektet är halvvägs färdigt.

Avtalen som kunderna har med IP-Only är dyra att avsluta i förtid. Eftersom att avtalen snart går ut kan invånarna bli utan både avtal och fiber.

IP-Only menar att projektet blev mer omfattande än de till en början räknat med. Avtalet omfattade dock hela Halland, vilket även är vad som har skett. Vad som inte motsvarar förväntningarna är ännu oklart.

Om Sydhalland.se

Sydhalland.se har ingen koppling till kommunerna i Halland eller till regionen. Sidan publicerar enbart information och råd till boende och besökare till regionen.