Mellbystrand

Tätorten Mellbystrand har ca 3600 invånare och ligger 5 km väster om Laholm och 10 km norr om Båstad. En kustort som främst är känd för den 12 km långa och fina sandstranden som slingrar sig mot havet.

Nära till havet

Mellbystrand är känd för den badvänliga och uppskattade sandstranden som kännetecknar tätorten. Men det är inte bara solbadare som njuter av havet här. I Mellbystrand hittas även Lagaoset vilket är namnet på Lagans mynning ut i havet. Ett populärt ställe för både fiske och den starkt växande sporten kitesurfing.

Stor sommarturism

Tack vare den långa sandstranden och närheten till E16 är Mellbystrand ett mycket populärt turistmål. Detta inte minst för de som bor på västkusten och inte vill åka längre bort under semesterveckorna.

Att det kommer hit många turister sommartid märks även tydligt på utbudet av hotell, vandrarhem, restauranger och upplevelser.

Dess strandhotell byggdes redan 1927 och hit kom då societeten för att njuta av miljön och underhållning. Även om hotellet har renoverats och byggts om en hel del sedan dess så har man bevarat delar av dess historia i en mix med betydligt modernare inslag.

Eftersom det är på sommaren som orten ”blommar upp” så är det även främst sommaraktiviteter och upplevelser som ligger i fokus bland föreningar och företag. Bland annat finns minigolf, fotbollsgolf och rad aktiviteter i havet.

Från början var Mellbystrand främst ett sommarstugeområde som växte upp under 1930 och 1940-talet. Många av dessa stugor finns kvar även om andelen året-runt-boende ökar succesivt.

Demografi

Fram till 2015 fanns det två separata tätorter. Det var Norra Mellbystrand samt Mellbystrand. Dessa växte sakta men säkert ihop vilket resulterade i att SCB från detta årtal valt att enbart ange befolkningsstatistik i Mellbystrand. Denna sammanslagning skapade alltså en stor ”befolkningsökning” men detta berodde snarare på orternas sammanslagning än inflyttning.

År 1975 bodde det enbart 371 personer i det som då var Mellbystrand. Fem år senare hade invånarantalet nästan tredubblats för att sedan sakta växa fram till 2015 då det bodde 1619 personer här. Nästa mätning är från 2015 då siffran var 3412 personer. Men detta hade alltså med sammanslagningen att göra.

Om Sydhalland.se

Sydhalland.se har ingen koppling till kommunerna i Halland eller till regionen. Sidan publicerar enbart information och råd till boende och besökare till regionen.