Hög sysselsättning i Halland

Läget på den halländska arbetsmarknaden är det bästa på många år. Rekordfå anställda varslas, allt fler ungdomar sätts i arbete och antalet platsannonser blir bara fler. Att tillväxten väntas sakta in behöver inte nödvändigtvis få negativa effekter för hallandsborna.

Framtiden i Halland är ljus, i alla fall om man ska tro på Arbetsförmedlingen. Nästintill alla områden har förbättrats sedan förra året, och det var tio år sedan det senast var så få som varslades.

Arbetsmarknaden visar positiva resultat

Enligt Arbetsförmedlingens rapport var det fler lediga tjänster anmälda än det var vid samma tid förra året. Totalt fanns det 2986 tjänster, vilket innebär nästan 500 fler platser än året innan.

Förutom att fler medarbetare anställs, är det dessutom få som varslar de anställda de redan har.

– Under december månad varslades endast 17 personer i Halland, vilket är en halvering jämfört med december 2017 då 37 personer varslades. Faktum är att 2018 blev året med lägst antal varsel i länet sedan minst tio år tillbaka, säger Peter Nofors, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Fler och fler ungdomar sysselsatta

En annan positiv nyhet är att allt färre ungdomar går sysslolösa. Ungdomar mellan 16 och 24 år har för varje år haft en lägre procentuell arbetslöshet, och bara det här året sjönk den med 1,1 procent.

Nu ligger siffran på 6,9 procent arbetslösa ungdomar, jämfört med rikets motsvarande nivå på 8,7 procent.

Tillväxt kan vara på väg att sakta in

Hon uppger att de halländska företagen rapporterar en mindre tillväxt i slutet av året än de gjorde i mitten av året. Både produktion och försäljning har varit mindre omfattande.

Det innebär att Halland kommer att följa den prognos som finns för Sverige, men inte nödvändigtvis att anställda kommer känna några allt för starka konsekvenser..

– Cirka en tredjedel av företagen tror sig ha fler anställda om sex månader framöver, med 11 procent tror sig ha färre anställda, konstaterar Charlotte Schéle, regionchef för Svenskt Näringsliv Halland.

Om Sydhalland.se

Sydhalland.se har ingen koppling till kommunerna i Halland eller till regionen. Sidan publicerar enbart information och råd till boende och besökare till regionen.